workshops

Vanuit mijn expertise als coach en mijn wortels in de wetenschap en het hoger onderwijs organiseer ik diverse workshops; online en live.
De workshops betreffen diverse thema`s, gerelateerd aan coach vragen die ik veel tegenkom.

  • Hoe ontwikkel ik mezelf, authentiek, in een richting die mij past?
  • Hoe krijg ik meer contact met mijn intuïtie, terwijl ik een zeer rationeel iemand ben?

In de workshops leer je een aantal basis begrippen, kun je met elkaar van gedachte wisselen en ga je op een creatieve manier aan de slag met de ontdekkingstocht naar antwoorden op je eigen vragen. Ik maak hierbij gebruik van werkvormen waarbij we niet slechts naar woorden zoeken, maar ook bijv. d.m.v. kunst en beelden onszelf beter leren kennen. De workshops gaan minder diep dan een reeks individuele coachgesprekken, maar hebben de meerwaarde dat je kunt sparren met gelijkgestemden.
Data; voor data van de workshops, zie de Agenda.

Scientific Identity

Deze workshop gaat over jou. Wat drijft jou, in je werk als wetenschapper? Hoe kan je dit meer helder en zichtbaar maken, en het versterken? Als je meer idee hebt van wat je werkelijk belangrijk vindt in je werk als wetenschapper kan dit helpen om de leiding over je eigen loopbaan te nemen. De workshop Scientific Identity helpt je om hier meer over te ontdekken.

Als je hier bewust van bent kun je keuzes maken die meer trouw zijn aan jou en aan je behoeften. Je kunt meer gerichte gesprekken voeren met je leidinggevende en collega’s over je ambities en plannen.

Je gaat:

  • Inzicht krijgen in vragen als: ‘Wat betekent het voor mij om wetenschapper te zijn?
  • Modellen leren kennen over professionele identiteit, wetenschappelijke identiteit en waarden in je leven
  • Dit vertalen naar jezelf en de toepassingen in je werk
  • Hierover in gesprek met collega wetenschappers

Zodat je:

Een helderder beeld krijgt van je drijfveren en behoefte; wat vind je belangrijk in je werk als wetenschapper?

Meer energie uit je werk kunt halen.

Doelgroep: wetenschappers uit alle fasen van de loopbaan, van universiteiten en andere instellingen voor wetenschappelijk onderzoek uit alle disciplines van de wetenschap. 

Maatwerk voor je team of organisatie is mogelijk. 

De workshop duurt 4 uur en vindt plaats in mijn coachpraktijk in het Tromphuis, of in coachhuizen elders in het land. Er zijn 4-10 deelnemers.

Data workshops: Zie de Agenda onderaan deze pagina.  

KLIK HIER voor meer informatie over de eerstvolgende workshop

Prijs:  150 € p.p.  excl. BTW

TAAL: De taal, Engels of Nederlands, wordt in overleg met de deelnemers bepaald. 

Mocht je interesse hebben, maar niet kunnen op genoemde data. Stuur me dan gerust een e-mail. Bij meerdere geïnteresseerden zoeken we een geschikte datum.  

 

In de workshop Science and Identity laat Ineke je met behulp van kunst op verwassende wijze nadenken over jouw vragen. Door van gedachten te wisselen met Ineke en de andere deelnemers krijg je nieuwe ideeën en inspiratie.”

Werken met kunst is een originele manier om opnieuw naar jezelf en je onderzoek te kijken. Het is ook leuk om het gesprek hierover met mede-PhD’ers aan te gaan en te leren van elkaars perspectieven, terwijl Ineke op een prettige manier meedenkt en het gesprek begeleidt.”

Onderwijs & Identiteit

Als docent wordt er van alles van je gevraagd. Soms vraag je je dan af waarom je ooit ook alweer dit werk zo graag wilde doen. In deze workshop staat de vraag centraal wat voor jou het plezier in je werk bepaalt, en hoe je dit weer beter zichtbaar kunt maken in de dagelijkse praktijk. Niet alles in je werk is even prettig, en soms is het ver weg van dat waar je hart ligt, namelijk bij het contact met de leerling / student. Doel is om inzicht te krijgen in één of enkele aspecten van je werk als docent die je wilt versterken of veranderen, om met meer energie in je werk te staan.

Rondom een aantal basisbegrippen over professionele identiteit,  en waarden in leven en werk gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over wat voor henzelf belangrijk is. 

Doelgroep: docenten uit alle fasen van de loopbaan, uit allerlei delen van het onderwijs, primair, voortgezet, MBO, HBO en WO. 

De workshop duurt 4 uur en vindt plaats in mijn coachpraktijk in het Tromphuis. Er zijn 4-6 deelnemers.

Data workshops: Zie de Agenda onderaan deze pagina.  

Prijs:  150 € p.p.  excl. BTW

Mocht je interesse hebben, maar niet kunnen op genoemde data. Stuur me dan gerust een e-mail. Bij meerdere geïnteresseerden zoeken we een geschikte datum. Ook is maatwerk mogelijk voor jouw team of organisatie.  

 

Ik heb ontspannen en leerzame dagen gehad. Het was heel bijzonder om via kunst kanten van mijzelf te kunnen tonen en ontdekken die soms moeilijk in woorden te vatten zijn. Door de ruimte die er is om ook naar de ervaringen van de andere cursisten te luisteren en hierop de reflecteren lukte het om ook als groep een hele stap verder te komen. Een cursus met diepgang!

 

Een workshop waarin je dingen over jezelf leert die je nog niet wist, bevestigd krijgt waar je nog niet helemaal zeker over was en met hernieuwde passie weer het werkveld in gaat. Even in alle rust stilstaan bij wat je doet en wilt, en met de juiste vraagstellingen en input, begeleid door een open en bevlogen coach, is een waardevol moment voor jezelf.

Competent, autonoom en verbonden

Deci & Ryan (1985 & 2000) hebben factoren onderzocht die bijdragen aan intrinsieke motivatie, zelf-regulatie en welbevinden. In hun onderzoek, later bekend als de self-determination theory, kwamen ze tot een 3-tal psychologische basisbehoeften; autonomie, competentie en verbondenheid, die bijdragen aan motivatie en welbevinden. Deze wetenschappelijke theorie blijkt zeer toepasbaar op jouw werk als wetenschapper. Vooral de balans tussen autonomie en verbondenheid is interessant. Deze varieert gedurende de fasen van je loopbaan en in de diverse rollen die je hebt. In coachvragen in mijn praktijk kom ik dit regelmatig tegen. In situaties waarin je minder in balans bent is het niet ondenkbaar dat één van deze factoren niet voldoende aanwezig is. Ik werk in deze workshop veel met kunstwerken, omdat er allerlei kunstwerken zijn die appelleren aan deze behoeften, en mogelijk intuïtief kunnen laten zien waar jij behoefte aan hebt. 

In deze workshop ga je:

  • Inzicht krijgen in de onderlinge balans tussen autonomie, competentie en verbondenheid,
  • en het belang daarvan voor jou. 
  • Met elkaar hierover in gesprek,
  • en dit vertalen naar jezelf, je werk en prive. 

Zodat je: 

Een beeld kunt vormen aan ‘welke knoppen’ je kunt draaien om je persoonlijk leiderschap en welzijn te vergroten

Doelgroep: wetenschappers in alle fasen van de loopbaan, van universiteiten en andere instellingen voor wetenschappelijk onderzoek, uit alle wetenschappelijke disciplines. 

Maatwerk voor je team of organisatie is mogelijk. 

De workshop duurt 4 uur en vindt plaats in mijn coachpraktijk in het Tromphuis in Enschede, of in een coachhuis elders in het land. Er zijn 4-10 deelnemers

Data: n.t.b.

Prijs; 150 € p.p.

Do-Ho Suh. Some / One

 

In dit kunstwerk vormen honderdduizenden roestvrijstalen honden labels, van de honden uit het Zuid-Koreaanse leger, samen deze  ceremoniele jurk. Dit kunstwerk vormt voor sommige mensen een symbool voor hun verlangen om ergens bij te horen, maar ook hun zichtbaarheid als individu niet te verliezen. Vandaar dit kunstwerk op deze plek. 

Kunst als coach inspiratieklas

Kunst als coach, hoe zou je dat kunnen gebruiken? Welke inzichten kan het je geven? Waarom zou je dit eigenlijk willen? Deze vragen komen aan bod tijdens de inspiratieklas Kunst als coach.   

Ik laat zien op welke manieren kunst je allemaal tot coach zou kunnen zijn. Niet alleen bij het bezoek aan een coach, maar ook op de momenten dat je je gedachten laat gaan in een museum, of bij de vragen waar je zelf mee rondloopt

In een ONLINE sessie van anderhalf uur neem ik je mee in deze vragen.  

Data: 3 oktober 2023 

Doelgroep: iedereen die nieuwsgierig is naar kunst en naar zichzelf. Je hoeft niets van kunst te weten. 

Minimum aantal deelnemers; 6

Prijs; 30 € p.p.

Kunst als coach voor coaches

Kunst als coach, hoe zou je dat kunnen gebruiken? Welke inzichten kan het je geven? Hoe kan je hier als coach mee werken en wat zit hier achter? 

We gaan aan de slag met kunstwerken, kijken voor welke onderwerpen en coachvragen kunst kan werken, en welke coach stromingen hieraan ten grondslag liggen. Je gaat elkaar coachen aan de hand van kunst en gaat ervaren wat er gebeuren kan.

De workshop duurt 6 uur, van 10 – 16 uur  

Data: n.t.b. Op dit moment zijn er nog geen data vastgelegd, maar als je interesse hebt, laat het me weten. Bij genoeg deelnemers plannen we in overleg een datum in. 

Doelgroep; coaches die met kunst willen werken in hun coachpraktijk

Aantal deelnemers; 4 – 8 

Prijs; 250 € p.p. excl. BTW, incl lunch, koffie en thee

 

Informatie voor HR-professionals

Mocht je vanuit een organisatie in een van de sectoren wetenschap, onderwijs of kunst&cultuur interesse hebben in de mogelijkheden die ik de organisatie kan bieden, neem dan gerust contact op. Bijvoorbeeld voor individuele coachtrajecten, of voor workshops en intervisie coaching op maat gemaakt voor uw organisatie.

Praktische informatie

Taal
De taal van de workshops is Engels of Nederlands, afhankelijk van de deelnemers. Mocht je een juist alleen in Nederlands of Engels kunnen volgen, dan kun je dat aangeven.

Tijd
De tijdsduur en tijd is per workshop aangegeven. 

 Locatie
De workshops vinden in principe plaats in het Tromphuis in Enschede, of op een locatie van het coachhuis elders in het land. Op verzoek kan de workshop ook plaatsvinden op locatie, als er veel deelnemers van dezelfde instelling zijn.

Maatwerk
Mocht je een workshop door mij willen die anders is dan wat hier bij de reguliere workshops staat; neem gerust contact met me op om te kijken wat ik kan bieden.

Aanmelden voor workshop

Aanmelden kan via de knop hierboven, of via een email aan mij. Als je me mailt, vermeldt dan alsjeblieft je naam, de naam van de workshop, de datum als die al bekend is, of gewoon je interesse als er nog geen datum is vastgesteld. 

What people say about illustra

“Ik heb met Ineke in een paar gesprekken meer inzicht gekregen om mijn eigen keuzes te maken en prioriteiten te kiezen waar ik blij van word, en daarnaast de organisatie meestal beter van word.”

“Ineke is er 100% voor je en creëert de veiligheid om te groeien. Met haar positieve en authentieke aanpak liet ze mij mijn krachten ontdekken en accepteren. Door haar inspirerende vragen wist ze mij anders te laten kijken en dat bracht mij enorm veel rust, kracht en vertrouwen.”

“My personal coaching sessions with Ineke were scheduled as part of Honours Change Leaders program at the University of Twente. She asked pointed questions that made me think and question my motives and reasoning behind my goals. I think that is one of the important takeaways for me from these sessions: asking the right questions. These sessions were mentally stimulating and insightful.”

“I greatly appreciated the sessions with Ineke, who helped me to move forward with my personal goals.With the help of Ineke’s unique insights, her attention and questions, I managed to see some things from a different perspective and that really helped me to develop further by learning from past experiences. I am completely satisfied and can only describe the sessions as an opportunity for my internal growth.”

“During the eight months of coaching, Ineke helped me to figure out what I exactly want to do, why I haven’t done certain things and where I am really good at. She enabled me to put goals based on my own values and to focus on the things which really matter to me.

Ineke is a very energetic, creative, empathetic and intelligent person. She dares to ask all sorts of questions, to experiment with different techniques and approaches. At the end of each session, she was capable to bring all the input back to the initial question. Ineke loves coaching and this is evident in each moment. And it was fun.

From the beginning, there was the right chemistry between us. I couldn’t have thought about a better coach for my situation. Thank you for giving me this nice opportunity to see myself from a different perspective.”