workshops

Vanuit mijn expertise als coach en mijn wortels in de wetenschap en het hoger onderwijs organiseer ik diverse workshops; online en live.
De workshops betreffen diverse thema`s, gerelateerd aan coach vragen die ik veel tegenkom.

  • Hoe ontwikkel ik mezelf, authentiek, in een richting die mij past?
  • Hoe benut ik mijn creativiteit optimaal? Hoe kan ik dat zowel structureren als stimuleren?

In de workshops leer je een aantal basis begrippen, kun je met elkaar van gedachte wisselen en ga je op een creatieve manier aan de slag met de ontdekkingstocht naar antwoorden op je eigen vragen. Ik maak hierbij gebruik van werkvormen waarbij we niet slechts naar woorden zoeken, maar ook bijv. d.m.v. kunst en beelden onszelf beter leren kennen. De workshops gaan minder diep dan een reeks individuele coachgesprekken, maar hebben de meerwaarde dat je kunt sparren met gelijkgestemden.
Data; voor data van de workshops, zie de Agenda.

Science & identity

Op dit moment is er veel in beweging in de academische wereld. Academische carrieres gaan niet meer alleen om publiceren en H-indeces, maar ook om jouw visie op hoe jij kunt bijdragen aan de wetenschap, en aan de samenleving. Dit geeft nieuwe mogelijkheden, om meer leiding te geven aan je loopbaan, en te gaan voor jouw missie en visie. Het schrijven van een narratief CV bijvoorbeeld vraagt erom dat je deze visie expliciet kunt maken. Wie ben jij als wetenschapper? Het helpt hierbij als je een idee hebt van dat wat je werkelijk belangrijk vindt.  De workshop Science & Identity kan je helpen om hier een beeld van te vormen. Voorafgaand aan de workshop heb ik met elke deelnemer, individueel, een voorgesprek. Op die manier kun je vooraf je vraag wat meer helder krijgen, en kan ik de inhoud van de workshop afstemmen op de behoefte. 

Dit is niet alleen handig als je je narratief CV wil schrijven voor een beursaanvraag, maar ook als je je focus als promovendus zelf wilt bepalen, of als je je loopbaan wilt vorm geven met jouw balans tussen onderzoek, onderwijs, maatschappelijke impact, teamwork en leiderschap. De beweging Erkennen & waarden wil een platform bieden voor academische loopbanen waarin meer ruimte is voor je eigen balans hierin. Als je weet ‘what makes you tick’ kun je meer mogelijkheden zien en pakken. Bovendien kun je vaak meer energie uit je werk halen als je helder hebt wat je echt belangrijk vindt. 

In deze workshop krijg je achtergrond kennis over wetenschappelijke identiteit, een platform voor overleg met ‘peers’ en begeleiding door een professionele coach met een achtergrond in wetenschap en onderwijs.

Dit alles rondom de vraag hoe je als wetenschapper authentiek kunt blijven. Doel is om inzicht te krijgen in één of enkele aspecten van je werk als wetenschapper die je wilt versterken of veranderen, om met meer energie in je werk te staan.

De online versie van de workshop is 2 maal anderhalf uur. De live versie is twee maal 3 uur en vindt plaats in mijn coachpraktijk in het Tromphuis. Beide versies worden voorafgegaan door een persoonlijk voorgesprek. Er is tijd tussen de sessies om dingen te laten bezinken. Er zijn 4-6 deelnemers.

Data online workshops: Zie de Agenda onderaan deze pagina. Doelgroep: wetenschappers uit alle fasen van de loopbaan

Prijs: 250 € p.p. Online. 350 € p.p. LIVE 

De taal, Engels of Nederlands, wordt in overleg met de deelnemers bepaald. 

Mocht je interesse hebben, maar niet kunnen op genoemde data. Stuur me dan gerust een e-mail. Bij meerdere geïnteresseerden zoeken we een geschikte datum.  Ook is maatwerk mogelijk voor jouw team of organisatie. 

 

In de workshop Science and Identity laat Ineke je met behulp van kunst op verwassende wijze nadenken over jouw vragen. Door van gedachten te wisselen met Ineke en de andere deelnemers krijg je nieuwe ideeën en inspiratie.”

Werken met kunst is een originele manier om opnieuw naar jezelf en je onderzoek te kijken. Het is ook leuk om het gesprek hierover met mede-PhD’ers aan te gaan en te leren van elkaars perspectieven, terwijl Ineke op een prettige manier meedenkt en het gesprek begeleidt.”

Onderwijs & Identiteit

Als docent wordt er van alles van je gevraagd. Soms vraag je je dan af waarom je ooit ook alweer dit werk zo graag wilde doen. In deze workshop staat de vraag centraal wat voor jou het plezier in je werk bepaalt, en hoe je dit weer beter zichtbaar kunt maken in de dagelijkse praktijk. Niet alles in je werk is even prettig, en soms is het ver weg van dat waar je hart ligt, namelijk bij het contact met de leerling / student. Doel is om inzicht te krijgen in één of enkele aspecten van je werk als docent die je wilt versterken of veranderen, om met meer energie in je werk te staan. De workshop is bedoeld voor docenten uit allerlei delen van het onderwijs, primair, voortgezet, MBO, HBO en WO. Voorafgaand aan de workshop heb ik met elke deelnemer, individueel, een voorgesprek. Op die manier kun je vooraf je vraag wat meer helder krijgen, en kan ik de inhoud van de workshop afstemmen op de behoefte. 

Vanuit het onderlinge gesprek wat docent zijn voor de deelnemers betekent, rondom een aantal basisbegrippen over professionele identiteit,  en inspiratie van mensen wiens hart bij het onderwijs ligt gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over wat voor henzelf wezenlijk is. Omdat het vaak dingen zijn waar het moeilijk is om de juiste woorden te vinden maak ik daarbij gebruik van (abstracte) kunst, als een manier om niet alleen toegang te hebben tot je rationele antwoorden, maar ook je intuïtieve antwoorden. 

De workshop bestaat uit 2 sessies van 3 uur en vindt plaats in mijn coachpraktijk in het Tromphuis. De workshop  wordt voorafgegaan door een persoonlijk voorgesprek. Er is tijd tussen de sessies om dingen te laten bezinken. Er zijn 4-6 deelnemers.

Data workshops: Zie de Agenda onderaan deze pagina. Doelgroep: docenten uit alle fasen van de loopbaan

Prijs:  350 € p.p.  

Mocht je interesse hebben, maar niet kunnen op genoemde data. Stuur me dan gerust een e-mail. Bij meerdere geïnteresseerden zoeken we een geschikte datum. Ook is maatwerk mogelijk voor jouw team of organisatie.  

 

Ik heb ontspannen en leerzame dagen gehad. Het was heel bijzonder om via kunst kanten van mijzelf te kunnen tonen en ontdekken die soms moeilijk in woorden te vatten zijn. Door de ruimte die er is om ook naar de ervaringen van de andere cursisten te luisteren en hierop de reflecteren lukte het om ook als groep een hele stap verder te komen. Een cursus met diepgang!

 

Een workshop waarin je dingen over jezelf leert die je nog niet wist, bevestigd krijgt waar je nog niet helemaal zeker over was en met hernieuwde passie weer het werkveld in gaat. Even in alle rust stilstaan bij wat je doet en wilt, en met de juiste vraagstellingen en input, begeleid door een open en bevlogen coach, is een waardevol moment voor jezelf.

Trouw aan jezelf

Trouw aan jezelf blijven. Hoe belangrijk en fijn is dat? En hoe moeilijk soms? Wat betekent dat eigenlijk voor jou concreet? In deze workshop ga je hiermee aan de slag, met als uiteindelijk doel om dat te kunnen doen wat je echt belangrijk vindt, en met meer energie en veerkracht in je werk en het leven te kunnen staan.

In de workshop ga je kennismaken met

  • een aantal kenmerken van professionele identiteit,
  • persoonlijke en professionele waarden die voor jou belangrijk zijn
  • en dit vertalen naar wat het voor jou betekent om trouw aan jezelf te zijn.

Vanuit een aantal vragen over dat wat voor jou van wezenlijk belang is, in je werk en je dagelijks leven, kom je meer te weten over de situaties waarin je trouw aan jezelf kunt blijven, en wanneer niet. Hoe vertaalt zich dat naar je werk en je privé? Wat betekent dat voor de energie die je uit je bezigheden kunt halen? Aan welke knoppen kan je eventueel draaien om dit te verbeteren? Of hoe kun je je talenten beter verzilveren?

De kennis wordt geïllustreerd aan de hand van een aantal kunstwerken. Kunst biedt je de mogelijkheid om tot inzichten te komen, zonder alles onder woorden te hoeven brengen. Het laatste deel van de workshop gaan de deelnemers in tweetallen of drietallen zelf aan de slag om deze kennis te vertalen naar hun persoonlijke ontwikkeling, en de mogelijkheid om trouw aan zichzelf te blijven.

Op deze manier heb je, ondanks de drukte, even een moment waarop je met gelijkgestemden over wezenlijke dingen kunt praten. Niet een een vergadering met net iets teveel agendapunten, maar tijd voor wat anders, tijd voor jezelf. Het gaat in de workshop om jou, om wat voor jou belangrijk is, en hoe je dat voor jezelf beter zichtbaar kunt maken.

Deelnemers: De workshop is er voor iedereen die meer authentiek en met meer energie door het leven wil gaan. Er is geen voorkennis nodig, alleen de intentie om open te staan voor jezelf en voor anderen. We werken met een groep van 4-10 deelnemers.

Tijd: de workshop duurt 2,5 uur.

Datum: 20 januari 2023, 14.30-17.00 uur

Prijs: 75 € p.p. (incl BTW).

Voorafgaand aan de workshop vraag ik de deelnemers om een korte vragenlijst in te vullen, zodat ik de workshop zoveel mogelijk kan afstemmen op de behoefte.

Kunst als coach Inspiratieklas

Kunst als coach, hoe zou je dat kunnen gebruiken? Welke inzichten kan het je geven? Waarom zou je dit eigenlijk willen? Deze vragen komen aan bod tijdens de inspiratieklas Kunst als coach.   

Ik laat zien op welke manieren kunst je allemaal tot coach zou kunnen zijn. Niet alleen bij het bezoek aan een coach, maar ook op de momenten dat je je gedachten laat gaan in een museum, of bij de vragen waar je zelf mee rondloopt

In een online sessie van anderhalf uur neem ik je mee in deze vragen.  

Data: 1 februari 2023. 

Minimum aantal deelnemers; 3

Prijs; 30 € p.p.

 

Informatie voor HR-professionals

Mocht je vanuit een organisatie in een van de sectoren wetenschap, onderwijs of kunst&cultuur interesse hebben in de mogelijkheden die ik de organisatie kan bieden, neem dan gerust contact op. Bijvoorbeeld voor individuele coachtrajecten, of voor workshops en intervisie coaching op maat gemaakt voor uw organisatie.

Praktische informatie

Taal
De taal van de workshops is Engels of Nederlands, afhankelijk van de deelnemers. Mocht je een juist alleen in Nederlands of Engels kunnen volgen, dan kun je dat aangeven.

Tijd
De meeste workshops duren 2 a 3 uur, een ochtend of een middag, tenzij anders aangegeven. 

 Locatie
De workshops vinden in principe plaats in het Tromphuis in Enschede. Op verzoek kan de workshop ook plaatsvinden op locatie, als er veel deelnemers van dezelfde instelling zijn.

Maatwerk
Mocht je een workshop door mij willen die anders is dan wat hier bij de reguliere workshops staat; neem gerust contact met me op om te kijken wat ik kan bieden.

Aanmelden voor workshop

Aanmelden kan via de knop hierboven, of via een email aan mij. Als je me mailt, vermeldt dan alsjeblieft je naam, de naam van de workshop, de datum als die al bekend is, of gewoon je interesse als er nog geen datum is vastgesteld. 

What people say about illustra

“Ik heb met Ineke in een paar gesprekken meer inzicht gekregen om mijn eigen keuzes te maken en prioriteiten te kiezen waar ik blij van word, en daarnaast de organisatie meestal beter van word.”

“Ineke is er 100% voor je en creëert de veiligheid om te groeien. Met haar positieve en authentieke aanpak liet ze mij mijn krachten ontdekken en accepteren. Door haar inspirerende vragen wist ze mij anders te laten kijken en dat bracht mij enorm veel rust, kracht en vertrouwen.”

“My personal coaching sessions with Ineke were scheduled as part of Honours Change Leaders program at the University of Twente. She asked pointed questions that made me think and question my motives and reasoning behind my goals. I think that is one of the important takeaways for me from these sessions: asking the right questions. These sessions were mentally stimulating and insightful.”

“I greatly appreciated the sessions with Ineke, who helped me to move forward with my personal goals.With the help of Ineke’s unique insights, her attention and questions, I managed to see some things from a different perspective and that really helped me to develop further by learning from past experiences. I am completely satisfied and can only describe the sessions as an opportunity for my internal growth.”

“During the eight months of coaching, Ineke helped me to figure out what I exactly want to do, why I haven’t done certain things and where I am really good at. She enabled me to put goals based on my own values and to focus on the things which really matter to me.

Ineke is a very energetic, creative, empathetic and intelligent person. She dares to ask all sorts of questions, to experiment with different techniques and approaches. At the end of each session, she was capable to bring all the input back to the initial question. Ineke loves coaching and this is evident in each moment. And it was fun.

From the beginning, there was the right chemistry between us. I couldn’t have thought about a better coach for my situation. Thank you for giving me this nice opportunity to see myself from a different perspective.”