workshops

Vanuit mijn expertise als coach en mijn wortels in de wetenschap en het hoger onderwijs organiseer ik diverse workshops; online en live.
De workshops betreffen diverse thema`s, gerelateerd aan coach vragen die ik veel tegenkom.

  • Hoe ontwikkel ik mezelf, authentiek, in een richting die mij past?
  • Hoe benut ik mijn creativiteit optimaal? Hoe kan ik dat zowel structureren als stimuleren?

De workshops gaan minder diep dan een reeks individuele coachgesprekken, maar hebben de meerwaarde dat je kunt sparren met gelijkgestemden.
In de workshops leer je een aantal basis begrippen, kun je met elkaar van gedachte wisselen en ga je op een creatieve manier aan de slag met de ontdekkingstocht naar antwoorden op je eigen vragen. Ik maak hierbij gebruik van werkvormen waarbij we niet slechts naar woorden zoeken, maar ook bijv. d.m.v. kunst en beelden onszelf beter leren kennen.
Voor data van de workshops, zie de Agenda.

Inspiratieklas Kunst als coach

ter gelegenheid van 1 jaar illustra-coaching

Kunst als coach, hoe zou je dat kunnen gebruiken? Welke inzichten kan het je geven? Waarom zou je dit eigenlijk willen? Deze vragen komen aan bod tijdens de inspiratieklas Kunst als coach.   

Op 1 september 2021 bestaat  mijn coachpraktijk illustra-coaching 1 jaar. Om dat te vieren trakteer ik. Ik nodig je uit voor mijn online gratis inspiratie klas.

Nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan hier in voor de inspiratieklas.

Inspiratieklas Kunst als coach

Ik laat zien op welke manieren kunst je allemaal tot coach zou kunnen zijn. Niet alleen bij het bezoek aan een coach, maar ook op de momenten dat je je gedachten laat gaan in een museum, of bij de vragen waar je zelf mee rondloopt. In het filmpje hierboven, een tipje van de sluier. 

Informatie

Wanneer? 

17 sept: 12.00 – 13.30 uur, of

20 sept: 12.00 – 13.30 uur (English), of

6 okt: 20.00 – 21.30 uur.  

Waar?

Alle inspiratieklassen zijn ONLINE, via ZOOM.

Kosten

Deelname is kosteloos.

Inschrijven

Dit kan op de pagina Inschrijvingen.

Reguliere workshops

Science & identity

In deze workshop staat de vraag centraal hoe je als wetenschapper authentiek kunt blijven, in welke settings je identiteit tot zijn recht komt, of juist in het gedrang. Hoe behoud je een goede balans tussen onderwijs en onderzoek? Duik ik de diepte in, of wil ik juist mijn onderzoek in de maatschappij brengen? Doel is om inzicht te krijgen in één of enkele aspecten van je werk als wetenschapper die je wilt versterken of veranderen, om met meer energie in je werk te staan.

Rondom een aantal basisbegrippen, een brainstorm over “Being a scientist” en inspirerende ervaringen van wetenschappers gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over wat voor henzelf wezenlijk is. Omdat het vaak dingen zijn waar het moeilijk is om de juiste woorden te vinden maak ik daarbij gebruik van (abstracte) kunst, als een manier om niet alleen toegang te hebben tot je rationele antwoorden, maar ook tot je intuïtieve antwoorden. Ik heb weinig antwoorden, maar veel vragen die je aan het denken zetten en de basis vormen voor het gesprek, met mij en elkaar, over wat voor jou als wetenschapper belangrijk is.

Op dit moment is de opzet van de workshops is aangepast aan de online setting, en is nu 2 keer anderhalf uur, voorafgegaan door een persoonlijk voorgesprek, en met tijd ertussen om dingen te laten bezinken. Er zijn 4-6 deelnemers. Dit is korter en goedkoper dan de live versie. Dit najaar hoop ik ook weer live workshops met twee sessies van 3 uur te plannen. 

Data: online workshops

maandag 25 oktober en maandag 1 november 2021. 19.30-21.30 uur. Online via ZOOM. Speciaal voor promovendi. 

Prijs: 250 € p.p. 

De taal, Engels of Nederlands, wordt in overleg met de deelnemers bepaald. 

Mocht je interesse hebben, maar niet kunnen op genoemde data. Stuur me dan gerust een e-mail. Bij meerdere geïnteresseerden zoeken we een geschikte datum. 

 

In de workshop Science and Identity laat Ineke je met behulp van kunst op verwassende wijze nadenken over jouw vragen. Door van gedachten te wisselen met Ineke en de andere deelnemers krijg je nieuwe ideeën en inspiratie.”

Werken met kunst is een originele manier om opnieuw naar jezelf en je onderzoek te kijken. Het is ook leuk om het gesprek hierover met mede-PhD’ers aan te gaan en te leren van elkaars perspectieven, terwijl Ineke op een prettige manier meedenkt en het gesprek begeleidt.”

Onderwijs & identiteit

In deze workshop staat de vraag centraal hoe je als docent authentiek kunt blijven, en in welke settings je identiteit tot zijn recht komt, of in het gedrang. Allerlei variaties op deze vraag hoor ik de laatste tijd veel, juist nu we afstand tot elkaar moeten houden, en veel docenten online les moeten geven terwijl hun hart ligt bij het contact met de leerling / student. De workshop is bedoeld voor docenten uit allerlei delen van het onderwijs, primair, voortgezet, MBO, HBO en WO. Doel is om inzicht te krijgen in één of enkele aspecten van je werk als docent die je wilt versterken of veranderen, om met meer energie in je werk te staan.

Rondom een aantal basisbegrippen, een brainstorm over “Being a teacher” en inspiratie van mensen wiens hart bij het onderwijs ligt gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over wat voor henzelf wezenlijk is. Omdat het vaak dingen zijn waar het moeilijk is om de juiste woorden te vinden maak ik daarbij gebruik van (abstracte) kunst, als een manier om niet alleen toegang te hebben tot je rationele antwoorden, maar ook je intuïtieve antwoorden. 

Op dit moment is de opzet van de workshops is aangepast aan de online setting, en is nu 2 keer anderhalf uur, voorafgegaan door een persoonlijk voorgesprek, en met tijd ertussen om dingen te laten bezinken. Er zijn 4-6 deelnemers. Dit is korter en goedkoper dan de live versie. Dit najaar hoop ik ook weer live workshops met twee sessies van 3 uur te plannen. 

Data: online workshops:

maandag 17 en maandag 24 november 2021. 19.30-21.30 uur. Online via ZOOM 

Prijs: 250 € p.p. . 

Mocht je interesse hebben, maar niet kunnen op genoemde data. Stuur me dan gerust een e-mail. Bij meerdere geïnteresseerden zoeken we een geschikte datum. 

 

Ik heb ontspannen en leerzame dagen gehad. Het was heel bijzonder om via kunst kanten van mijzelf te kunnen tonen en ontdekken die soms moeilijk in woorden te vatten zijn. Door de ruimte die er is om ook naar de ervaringen van de andere cursisten te luisteren en hierop de reflecteren lukte het om ook als groep een hele stap verder te komen. Een cursus met diepgang!

 

Een workshop waarin je dingen over jezelf leert die je nog niet wist, bevestigd krijgt waar je nog niet helemaal zeker over was en met hernieuwde passie weer het werkveld in gaat. Even in alle rust stilstaan bij wat je doet en wilt, en met de juiste vraagstellingen en input, begeleid door een open en bevlogen coach, is een waardevol moment voor jezelf.

Workshop creativiteit structureren en stimuleren

Veel creatieve breinen zitten vol met ideeën. Aan de ene kant is het soms zo veel en vol dat je hier graag structuur in wilt aanbrengen. Aan de andere kant zijn er momenten dat je niet zomaar creatief op commando kunt zijn. In deze workshop gaan we in op de achtergrond van creativiteit, zowel neurobiologisch als psychologisch en cognitief. 

We bespreken een aantal manieren om creativiteit te structureren, waaronder mindmappen. Daarnaast onderzoeken we manieren om creativiteit te stimuleren. Dit is voor iedereen anders, en de achtergrond van een aantal van deze mechanismen wordt besproken.

Peers kunnen met elkaar van gedachten wisselen wat voor hen werkt, en we zullen een aantal manieren van dichtbij bekijken. Op deze manier ontwikkel je ingrediënten voor je eigen toolbox om je creativiteit optimaal te kunnen benutten.

Challenging your comfort zone

Het is vaak eenvoudig, maar niet altijd het meest uitdagend en prettig om in je comfort zone te blijven. Maar het kan ook onrust geven. Je wilt iets anders, maar weet niet hoe. Je moet een drempel over. Deze workshop leert je basis kennis over de comfort zone, en laat je praktisch kennismaken met net-niet-haalbare doelen, en de mogelijkheid om toch de weg ernaartoe te ondernemen.

Informatie voor HR-professionals

Mocht je vanuit een organisatie in een van de sectoren wetenschap, onderwijs of kunst&cultuur interesse hebben in de mogelijkheden die ik de organisatie kan bieden, neem dan gerust contact op. Bijvoorbeeld voor individuele coachtrajecten, of voor workshops en intervisie coaching op maat gemaakt voor jouw organisatie.

Praktische informatie

Taal
De taal van de workshops is flexibel, Engels of Nederlands, afhankelijk van de deelnemers. Mocht je een juist alleen in Nederlands of Engels kunnen volgen, dan kun je dat aangeven.

Tijd
De workshops duren 3 a 4 uur, een ochtend of een middag. In de online setting zijn de workshops gesplitst in twee sessies van anderhalf uur. In de online setting worden de workshops voorafgegaan door een individueel voorgesprek. 

 Locatie
De workshops vinden in principe plaats in het Tromphuis in Enschede. Op verzoek kan de workshop ook plaatsvinden op locatie, bij veel deelnemers van dezelfde instelling.
Mochten de Corona-maatregelen dat nodig maken, dan kan de workshop ook online plaatsvinden. Mocht dat onverhoopt last-minute gebeuren, dan heb je altijd de gelegenheid om aan een latere versie, live, deel te namen i.p.v. de online versie van dat moment. Op dit moment (begin 2021) geef ik alleen online workshops om die reden.

Maatwerk
Mocht je een workshop door mij willen die anders is dan wat hier bij de reguliere workshops staat; neem gerust contact met me op om te kijken wat ik kan bieden.

Aanmelden voor workshop

Als je je wilt aanmelden voor een workshop, stuur me dan een mail met daarin je naam, de naam van de workshop, de datum als die al bekend is, of gewoon je interesse als er nog geen datum is vastgesteld. 

What people say about illustra

“Ik heb met Ineke in een paar gesprekken meer inzicht gekregen om mijn eigen keuzes te maken en prioriteiten te kiezen waar ik blij van word, en daarnaast de organisatie meestal beter van word.”

“Ineke is er 100% voor je en creëert de veiligheid om te groeien. Met haar positieve en authentieke aanpak liet ze mij mijn krachten ontdekken en accepteren. Door haar inspirerende vragen wist ze mij anders te laten kijken en dat bracht mij enorm veel rust, kracht en vertrouwen.”

"My personal coaching sessions with Ineke were scheduled as part of Honours Change Leaders program at the University of Twente. She asked pointed questions that made me think and question my motives and reasoning behind my goals. I think that is one of the important takeaways for me from these sessions: asking the right questions. These sessions were mentally stimulating and insightful."

“I greatly appreciated the sessions with Ineke, who helped me to move forward with my personal goals.With the help of Ineke’s unique insights, her attention and questions, I managed to see some things from a different perspective and that really helped me to develop further by learning from past experiences. I am completely satisfied and can only describe the sessions as an opportunity for my internal growth.”

“During the eight months of coaching, Ineke helped me to figure out what I exactly want to do, why I haven’t done certain things and where I am really good at. She enabled me to put goals based on my own values and to focus on the things which really matter to me.

Ineke is a very energetic, creative, empathetic and intelligent person. She dares to ask all sorts of questions, to experiment with different techniques and approaches. At the end of each session, she was capable to bring all the input back to the initial question. Ineke loves coaching and this is evident in each moment. And it was fun.

From the beginning, there was the right chemistry between us. I couldn’t have thought about a better coach for my situation. Thank you for giving me this nice opportunity to see myself from a different perspective.”