Coaching in tijden van Corona

Coronaprotocol

Mijn coachingsruimte is ruim genoeg om onderling 1,5 meter afstand te houden. Vanzelfsprekend het verzoek om je aan de geldende RIVM-richtlijnen te houden, en dat doe ik natuurlijk ook. 

In de periode dat het veilig kan ontvang ik mensen in mijn coachpraktijk. Daar kunnen we op meer dan 1,5 meter, met goede ventilatie door een openstaand raam, met elkaar praten. Echter, dat is lang niet altijd veilig in deze tijd, en brengt met zich mee dat we bij elke lichte verkoudheid de afweging maken of dat veilig is. Dat betekent dat ik veel coachgesprekken online voer, of soms tijdens een wandeling in het bos.

Naast het Corona-protocol zijn er meer aspecten bij het coachen in tijden van Corona.

Online coaching

In de meeste gevallen is de coaching online. Hoewel het anders, soms ook lastiger is, om in een online setting, dezelfde verbinding en nabijheid te ervaren, heb ik daar toch een aantal tools voor ontwikkeld. Daarnaast zijn er situaties waarin het prettig is, als coachee, om in je eigen vertrouwde omgeving te zitten, met je eigen spullen om je heen. Interactieve sessies zijn interactief, op een andere manier. Afstand speelt geen rol meer. Ik heb mensen gecoacht in het buitenland, die ik anders niet had kunnen coachen.

 Coachgesprekken zijn een dialoog. De beperking van videobellen is dan anders dan in een online vergadering met veel mensen op kleine schermpjes, en teveel agendapunten. Coachgesprekken gaan veelal over zeer wezenlijke dingen. Het voeren van een wezenlijk gesprek brengt soms al vanzelf een nabijheid met zich mee. En is in elk geval een welkom contrast in deze tijden van afstand en onzekerheid.

Wat kan je leren uit deze situatie?

In tijden van overvloed, genoeg energie, verbinding en vrijheid, zie je niet altijd wat echt belangrijk voor je is. In deze tijd, waarin je tegen grenzen aanloopt, kun je door hierbij stil te staan, ontdekken wat dit jou te vertellen heeft.

 

  • Als ik bijna gaan vrijheid meer ervaar, wat kan ik doen om toch een gevoel van vrijheid terug te krijgen?
  • Als ik eenzaamheid voel, hoe creëer ik dan een ander gevoel van verbondenheid met de mensen om me heen?
  • Als het werk me teveel wordt, wat heb ik dan nodig om mijn energie balans weer terug te vinden?

 

Dit zijn allemaal wijsheden waar je in de rest van je leven op terug kunt vallen. In coachgesprekken kunnen we samen kijken wat er voor jou te ontdekken valt in deze tijd.

.

Naar buiten

 

Sommige onderwerpen lenen zich prima voor een wandeling. Tijdens het wandelen hoef je elkaar niet aan te kijken, maar loop je wel naast elkaar, pratend met elkaar. Stilte is eenvoudig en krachtig, en de openheid van de natuur heeft zo haar eigen bijdrage.

Sommige interactieve sessies zijn nog sterker op een open plek in het bos, of een wandeling langs een kunstwerk.